Hatha yoga

Hatha yoga

Hatha-yoga

Van de verschillende yogavormen in het westen, is Hatha-yoga de meest bekende. In deze methode staan de lichaamsoefeningen centraal. Daarbij gaat het niet om de prestatie, maar veel meer om de innerlijke beleving. Door de oefeningen rustig en met aandacht uit te voeren, ga je spanning in het lichaam herkennen en voelen waar de energie blokkeert. Door beter en dieper te ademen kan de energie weer gaan stromen. Spanningen en blokkades lossen op en de natuurlijke ademhaling verbetert. Door yoga ga je weer voelen wat je doet en leer je jezelf beter kennen.

Door regelmatig yoga te beoefenen voel je je beter. Spieren en gewrichten worden soepeler. Je krijgt meer energie en een betere lichaamshouding. De ademhaling wordt dieper. Mensen krijgen meer innerlijke rust en een groter zelfvertrouwen. Ze ervaren meer eigen vrijheid en staan anders in het leven.

Yoga brengt je meer in balans.

Wat doe je in een les?

In een yogales ben je op een plezierige en ontspannen manier bezig met lichaamsoefeningen en yoga-houdingen, de zogenaamde asana’s. Deze werken door in alle spiergroepen en gewrichten. Ze worden langzaam en met aandacht uitgevoerd. In een yogales leer je die aandacht te oefenen. Bij yoga gaat het niet om de prestatie. Je doet de oefeningen en houdingen met respect voor je eigen grenzen en mogelijkheden.

In een yogales leer je in elke oefening en houding de adem waar te nemen. Door gerichte ademoefeningen leer je spanningen los te laten, zodat de adem weer vrij kan stromen. Het gevoelig worden voor je eigen adem is gevoelig worden voor jezelf. De adem verbindt je met wie je werkelijk bent.

Zo wordt yoga een manier van leven.